Auchingane,

Edinburgh





Following a recommendation from a former client the owners of this two-storey 1980s developer house got in touch to discuss a south-facing extension at the rear of their house to improve the connection to the garden and take advantage of the views towards the nearby Pentland Hills.


SAM FOSTER ARCHITECTS
T.   +44 (0) 1383 231818
E.    info@samfosterarchitects.co.uk
 
Contemporary Ecological ArchitectureHome.html
DownloadsDownloads.html
HomeHome.html
ContactContact.html
ProjectsProjects.html

As with a number of our projects a pre-works airtightness test was carried out to give us a benchmark against which to set the post-works target. The ‘Q50’ result from this was around 15m3/hr/m2, and we set the post-works target (for the extension only) at 1m3/hr/2.


The resulting extension, which replaced a draughty conservatory and improves the flow around the house,  is deliberately quite different from the existing house, both in form and materials.


A monopitch roof rises up over the new kitchen and dining area to capture the view to the Pentlands through a strip of clerestorey glazing and allow winter sun to reach far back into the house, while a small flat-roofed section creates a snug - a key component of the clients’ brief.


Externally vertical, open-jointed Scottish larch cladding (cut to the same module width as the soldier course of brick on the house) creates a simple, homogenous block, with black aluminium cladding wrapping around the clerestory glazing and tilted roof.


The post-works airtightness test achieved its 1m3/hr/m2 target - a first for contractor Stockbridge Home Solutions.